perjantai 26. syyskuuta 2014

ole viisas, älä sienestä

Sosiaalisen median mukaan Suomessa elettiin ainakin pari viikkoa sitten, aikana ennen Vain elämään uuden tuotantokauden alkua, jotain kollektiivista sienihulluutta, joka ajoi ihmiset iästä ja asuinpaikasta riippumatta metsään kyykistelemään.

Toisin on Hongkongissa.

Kulutin tässä yhtenä päivänä aikaa Wanchain ruokatorin edustalla, kun katseeni kiinnittyi sisäänkäynnin ilmoitustauluun. Taulu, kuten kaupunki muutenkin, oli täynnä virallisia valistusjulisteita, joissa opastetaan kaikenlaista hyvistä käytöstavoista rottainvaasion välttämiseen ja aivastusetikettiin.

Erityisesti huomioni kiinnitti kuitenkin juliste, joka oli trendikkäästi otsikoitu "Tee viisas ruokavalinta" (Make a Wise Food Choice). Kolmikohtaisessa julisteessa varoiteltiin simpukoiden mahdollisesta noroviruksesta, pehmeiden juustojen listeriavaarasta raskaana oleville sekä - kolmantena kohtana - sienistä.


Älä poimi villisieniä syötäväksi. Osta ruoka aina luotettavista myymälöistä.

Ei selitystä, ei mitään. Ainoastaan neuvo olla sienestämättä.

Mutta miksi? Säteily, saasteet?

Pieni googlaaminen osoitti, että ei, kiellon takana eivät ole tehtaiden tai voimaloiden päästöt, vaan se, että virallisten lähteiden mukaan "turvalliset sienet on vaikeaa erottaa myrkyllisistä".

Since it is difficult for untrained individuals to distinguish between edible and inedible mushrooms, members of the public are advised not to pick and eat wild mushrooms.

Sen sijaan, että kehotettaisiin tutustumaan sienikirjaan ja poimimaan vain lajeja, joiden turvallisuudesta on täysin varma, peloitellaan hongkongilaisia sienimyrkytyksellä, jonka oireita ovat muun muassa pahoinvointi, vatsakivut, voimakas hikoilu sekä hallusinaatiot. Myrkytyksestä voi seurata maksaongelmia, koomaa ja jopa kuolema, hallinto varoittaa.

Mukana juonessa on myös paikallinen sanomalehti, joka uutisoi pariskunnasta, joka kävi lähellä kuolemaa syötyään itse poimittuja sieniä. Sama toistui pari päivää myöhemmin.

Toinen sanomalehti teki aiheesta jopa videon:


Kyseessä on toki vakava asia, mutta kauhun luominen on silti vähän outoa. Eikö se vanha periaate, jonka mukaan tulee poimia vain sieniä, jotka varmasti tunnistaa syötäviksi, pätisi myös Hongkongissa.

Olkaa joka tapauksessa varuillanne, sienihysterian valtaamat suomalaiset, vaara vaanii nurkan takana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti