keskiviikko 24. syyskuuta 2014

timanttinen pikaopas hongkongiin

Viettelevä viikonloppu Hongkongissa! Sukella suurkaupunkiin kolmeksi päiväksi! Näe, kuule, maista ja haista Hongkong!

Kiinassa sain päästää sisäisen matkaoppaan valloilleni, kun kohtasin monia onnenveikkoja, jotka olivat aikeissa Kiinan osuuden jälkeen poiketa matkoillaan Hongkongissa ainakin muutamaksi päiväksi.

Oi, Hongkong on ihana, henkäisin minä matkasuunnitelman kuullessani, ja sen jälkeen sain sitten listata kanssamatkaajille omia suosikkejani sekä niitä kaupungin wow-paikkoja, joihin olen omat vieraani halunnut viedä. Kerta kerralta hioin listaa hienommaksi, ja tässä on tulos.

(tähän väliin trumpetteja, fanfaareja ja paperisilppusadetta)

Lauran timanttinen pikaopas Hongkongiin


päivä 1

Jos tulet Hongkongiin lentäen, ota lentokentältä bussi kaupunkiin. Hymyile kun vihreät rinteet ja sininen meri vuorottelevat, pohdi kaoottisen näköisen satamaliikenteen ohjaamista, mieti miltä isot sillat tuntuvat taifuunien aikaan ja kaupunkiin saavuttua seuraa paikallisia jalankulkijoita liikenteessä. Tai vähintään katso ulos ikkunasta, älä vain tuijota älypuhelintasi, vaikka bussissa langaton netti olisikin.

Lounasta paikallisessa ravintolassa. Nuudelikeittoa, dumplineita, hainan-kanaa. Jos muovipöytäpaikat ja niiden rajalliset englanninkieliset listat (joskus ei mitään, usein muutaman vaihtoehdon sisältävä kuvalista) ahdistavat tai joukossa on ruokavaliorajoitteisia tai nirsoilijoita, mene vaikka Tsui Wahiin. Kiinalaiselta ravintolalta vaikuttava paikka paljastaa hongkongilaisen keittiön sekoittuneisuuden: nykykeittoja, nuudeliruokia, curryä ja riisiä, leivitettyjä kalapaloja, hotdogeja, maitoteetä.

Iltapäivällä mene Victoria Peakille. Mene ratikalla, taksilla tai bussilla, mene miten menet, mutta mene. Kävele huipun ympäri Harlech ja Lugard Roadeja ja ylläty Hongkongin vihreydestä. Katso kaupungin valojen syttyvän ja ajattele, miten onnekas olet.

Syö sushi-illallinen Genkin myrtsin keltaisen naaman alla. Genki on sushitaivas, jonne ei mennä sisustuksen tai tunnelman vuoksi, vaan syömään. Lämpimiä lohinigirejä juustolla ja pippurilla, rullia ankeriaalla ja tuorejuustolla tai paistetuilla katkaravuilla, rapeaa merilevää riisin ja tuoreen lohen ympärillä. Herkut poimitaan hihnalta tai tilataan kuvalliselta listalta, joten Genki on erinomainen paikka myös niille, joita sushit eivät ole vielä vieneet mukanaan. Hintatasokaan ei huimaa, sillä yksi ihminen saa vatsansa ja sushihimonsa täytettyä alle 10 eurolla. Jos sushi ei kosteuta makuhermoja, Hongkongista saa ihan mitä tahansa muutakin.

Kilistele kaupungin katolla. Wooloomooloon kattoterassi (hissillä ravintolaan, portaat katolle) Causeway Bayssa on hieno ja ICC:n 118. kerroksen Ozone Kowloonissa maailman korkein baari. Jos LKF:llä vierailu kiinnostaa, voi drinkin ja maiseman nauttia LKF-hotellin Azure-baarista. Tsim Sha Tsuissa huippunäkymiä löytää esimerkiksi iSquaren Eyebarista. Jos 8 euroa oluesta tai 15 cocktailista kiristää reissubudjettia, voi juomat ostaa 7 Elevenistä ja siirtyä niiden kanssa IFC:n neljännen kerroksen kattotasanteelle, jonka maisemia yli lahden kelpaa niitäkin katsella. Samalla voi tutustua hongkongilaiseen käytäntöön, jonka mukaan julkisilla paikoilla (esim. monet katuterassit) olevat ruokailuryhmät ovat kaikkien käytettävissä, vaikka rahojansa ei ravintolaan/baariin/kahvilaan kantaisikaan.


päivä 2

Jos majapaikassa ei ole aamupalaa, voi sen vetäistä napaansa naapuruston teehuoneessa. Länkkäriaamiaista saa kahviloista, joita löytyy erityisen paljon Sohosta ja Sheung Wanista.

Aamupalan jälkeen on aika valmistautua iltapäivän hulinaan temppelissä, luostarissa tai puistossa. Ykkösvalinta on kymmenen tuhannen buddhan luostari Sha Tinissa, jonne pääsee metrolla alle puolessa tunnissa. Hongkongin saarella aamupäivän voi viettää vierailemalla esimerkiksi Man Mon temppelissä Sheung Wanissa tai Hong Kong Parkissa ja pienessä (sekä ilmaisessa) eläintarhassa Admiraltyssa. Kulkuneuvoksi valitaan tietysti kaksikerroksisen ratikan yläkerta. Kowloonissa voi hengähtää esimerkiksi Kowloon Parkissa ja Chi Linin nunnaluostarissa puutarhoineen.

Lounasta Michelin-ravintolassa. Hongkongissa myös minibudjetilla matkaavat voivat syödä Michelin-tähden saaneessa ravintolassa ilman senttien laskemista, jos takapuolensa laskee dim sum -ravintolan pienelle tuolille. Kantonilaisen keittiön ehkä kuuluisimpia pikkuannoksia pääsee Michelin-tasoisina (ja edullisina) nauttimaan esimerkiksi Prince Edwardin metroaseman läheltä löytyvässä One Dim Sumissa tai Tim Ho Wanissa, jonka palkitut ravintolat löytyvät Sham Shui Posta ja North Pointista.

Mikäli jalat kantavat ja pää kestaa ihmismassoja, iltapäivä kuluu Kowloonin toreilla. Pohjoisemmasta Prince Edwardista löytyvät lintu- ja kukkatorit, Mong Kokista Fa Yuenin trendikkäät vaatekojut, tinkijöille sopiva Ladies' Market ja tennarikauppojen täyttävät kadunpätkät. Jordanin jadetori kiehtonee ainakin vihreiden korujen ystäviä. Auringon laskettua henkiin herää Temple Street, josta löytyy kaikkea kättään heiluttavista kissapatsaista Marimekko-kopioihin. Myös ruumiin ravintoa löytyy monenlaista: jumalaisella marinadilla siveltyjä grillijuttuja, kiinalaista kalaruokaa, intialaisia katuruokakojuja, lähikatujen thairavintoloita. Toreista lisää vaikkapa täältä.

Iltakahdeksalta on aika suunnata Kowloonin eteläkärkeen Avenue of Starsille, jossa pyörähtää käyntiin maailman vanhin jokailtainen valo- ja äänishow (tai jotain) Symphony of Lights. Show ei välttämättä säväytä, mutta Tai Cheong Bakeryn egg tartit ja maisema ovat sen sijaan käväisyn arvoisia. Ja ellet ole vielä ylittänyt lahtea Star Ferryllä, viimeistään nyt on korkea aika. Lautalla yli pääsee noin 30 eurosentillä, kun bussilla tai metrolla hinta on yleensä ainakin euron. Kaupan päälle tunnelmaa ja maisemia!

Ilta jatkuu Mid-Levelseillä ja Sohossa, jonne kuljettavat maailman pisimmät katetut ulkorullaportaat (joko olette huomanneet, että Hongkongissa tykätään näistä maailman pisin/korkein/vanhin/suurin/uskomattomin -titteleistä..), jotka eivät tosin ole yhdet pitkät portaat, vaan jakautuvat moniin osiin. Vaikuttavuudesta osuudet vievät terävimmän huipun, mutta käytettävyyden kannalta tämä on toki ihan myönteistä, sillä rullaportaat halkovat aluetta, joka on täynnä ravintoloita, baareja ja kahviloita.


päivä 3

Aika nauttia Hongkongin luonnosta ja rannoista. Dragon's Back ja Shek O / Big Wave Bay / Stanley -yhdistelmä on huippu! Siitä lisää täällä. Toinen vaihtoehto on vierailla saarella, vaikkapa Lammalla tai Cheung Chanilla.

Miltä kuulostaa?

Äiti kertoi, että Finnairilla on edullisia lentoja Hongkongin ja Helsingin välillä. (Yritti kai saada tytärtään takaisin Suomeen.)

2 kommenttia:

  1. Kuulostaapa huikealta! :) Mulla olis kovasti suunnitelmissa vaihto-opiskelu Hongkongissa tulevana keväänä ja tässä itse asiassa elelenkin melko jännittäviä aikoja ootellessani PolyU:lta lopullista päätöstä siitä, hyväksytäänkö mut sinne vaihto-oppilaaksi vai ei! Toivon mukaan samanlaiset maisemat ovat kuitenkin omankin nenän edessä tammikuusta eteenpäin - siihen asti viihdytän itseäni sun blogin parissa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hongkong on huikea! Toivottavasti päätös tulee pian, niin pääset fiilistelemään tulevaa kevättä :)

      Poista