sunnuntai 9. marraskuuta 2014

junk boat


Ennen Hongkongia en ollut koskaan kuullut ilmiöstä nimeltä junk boat. Kun ensimmäinen kutsu joskus huhtikuun alussa kolahti Facebookiin, mietin hetken, että mikä tämä jätevenehomma oikein on (junk = jäte, romu).

Tällä kertaa ensimmäinen mielikuva ei onneksi osunut ihan nappiin.

Nyt marraskuun puolessa välissä, vietettyäni kaksi junkkipäivää, vastaanotettuani noin kymmenen kutsua ja kuunneltuani tusinoittain tarinoita, tiedän paremmin.

Lyhyesti sanottuna junk boatissa on kyse siitä, että yleensä kaveriporukalla vuokrataan päiväksi vene, jolla ajetaan kaukaiselle rannalle, ankkuroidaan sinne päiväksi ja noin kuuden tunnin päästä ajataan takaisin satamaan.

Laivan ollessa ankkurissa sitten nautitaan kesästä ja luonnosta, uidaan, juodaan ja syödään. Harrastetaan ehkä vesiurheilua, pelataan korttia, otetaan aurinkoa, tanssitaan. Toisin sanoen vietetään aikaa merellä kavereiden kanssa. Yksinkertaista, ei paljon sääntöjä.

Junk boat -sesonki kestää toukokuusta lokakuuhun, mutta muulloinkin kyllä pääsee veneelle. Kauden ulkopuolella hinnat ovat edullisimmat (halvimmillaan olen maksanut päivästä junk boatilla 200 HKD) ja kelit epävarmemmat. Jos on huono tuuri, saattaa käydä vaikka niin, että venepäivä on syksyn siihen mennessä kylmin (19-21 astetta) ja bonuksena vielä sataa ja tuulee. Eilen tosin opimme, että ei sen säänkään ole niin väliä, jos kasassa on hyvä porukka ja valittajiin ei kiinnitä liikaa huomiota. Huhtikuun alussa sää sen sijaan oli mahtava: aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta, lämpöä oli just tarpeeksi ja vesi oli virkistävän viileää.

Niin ja junk boat tarkoittaa džonkkia, kiinalaista purjealusta, jollaisia junk boat -veneet eivät siis suinkaan ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti