perjantai 7. marraskuuta 2014

rikkaat (rakkaat) mannerkiinalaiset

Hongkongissa ollaan montaa mieltä mannerkiinalaisista, mainlandereista. Etenkin niistä rikkaista turisteista, jotka tulevat Hongkongiin päiväksi täyttämään matkalaukkunsa maitojauheella, koruilla, kelloilla ja kosmetiikalla.

Eikä ihme, että puhetta riittää, sillä vuonna 2013 Hongkongissa vieraili noin 40 miljoonaa mannerkiinalaista turistia. Kiinalaisten määrä kaikista Hongkongissa käyneistä matkailijoista oli 75 prosenttia. Vuodesta 2012 kasvua kiiinalaisturistien määrässä oli melkein 17 %. (Vertailua helpottaa tieto, että koko Suomessa kävi vuonna 2012 noin 7,6 miljoonaa ulkomaista matkailijaa.)

Eivätkä hongkongilaiset ole asenteensa kanssa yksin. Kiinalaisilla turisteilla on ainakin paikoittain niin huono maine, että jopa presidentti Xi Jinping on puuttunut asiaan ja kannustanut maansa kansalaisia käyttäytymään paremmin matkustaessaan ulkomailla (joihin Hongkongia ei toki etenkään Pekingistä katsoen lueta). Näin presidentti ohjeisti: Älä heitä vesipulloja kaikkialle. Älä vahingoita koralleja. Syö vähemmän pikanuudeleita ja enemmän paikallista ruokaa.

Oli mannerkiinalaisista turisteista mitä mieltä tahansa, ilman heitä Hongkong ei olisi samanlainen.


Matkalaukkujen määrä Hongkongin kaduilla olisi radikaalisti pienempi. Ei olisi laukkuvarikkoja kauppojen ulkopuolella tai metroasemien kuulutuksia, joissa muistutetaan suurten kantamusten kanssa kulkevia käyttämään hissiä rullaportaiden sijaan. Ihmismassoissa ei voisi kätevästi kulkea matkalaukkuja rullaavien perässä ja toisaalta taas ei tarvitsisi kompastella äkkipysähteleviin laukkuihin.

They see me rollin', they hatin'.


Ei olisi kellokauppoja ihan joka puolella. Joka korttelissa, joka kadulla. Vieri vieressä ja päällekkäin.


Maitojauhetölkkejä ei olisi kasattu jokaiseen myymälään. Oli kyseessä sitten ruokakauppa, kosmetiikkamyymälä, apteekki tai matkamuistokoju, on sieltä mahdollista ostaa maitojauhetta isoissa tölkeissä. Vuonna 2013 maitojauheen vientiä Hongkongista Kiinaan rajoitettiin, sillä suuren kiinalaiskysynnän vuoksi hongkongilaisäitien oli vaikea löytää tiettyjen merkkien maitojauhetta vauvoilleen. Vientirajaksi henkilöä kohden asetettiin kaksi suurta tölkkiä eli 1,8 kg jauhetta. Lainrikkojia voi odottaa enintään kahden vuoden linnareissu ja 500 000 HKD:n (eli noin 50 000 euron) sakko. Maitojauhe on vakava asia.


Hongkong olisi värittömämpi. Työssäkäyvät hongkongilaiset luottavat vaatevalinnoissaan mustaan, etenkin bisnesalueilla univormu on hyvin tummanpuhuva. Mannerkiinalaisista matkailijoista rohkeimmat sen sijaan pukeutuvat kukkakuvioiseen paitaan ja pilkullisiin housuihin, heittävät kaulaan raidallisen huivin ja kihartavat tukkansa suureksi.

2 kommenttia:

 1. Hahah, uskomatonta että maitojauheellekin joudutaan asettamaan tuontirajoituksia! :D
  Mannerkiinalaisista turisteista Hong Kongissa oonkin tainnut kirjoittaa joskus jonkun kouluraportinkin ja tänpäiväisen sähköpostin perusteella pääsen myös tammikuusta eteenpäin ihailemaan noita shoppailuhirmuja aivan omin silmin - aamulla gmailiin kolahti nimittäin hyväksymiskirje vaihto-oppilaaksi kevätkaudelle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon onnea hyväksymiskirjeen johdosta! Mahtava juttu, että pääset kohta omin silmin ihmettelemään ja ihailemaan Hongkongin meininkiä :)

   Poista