tiistai 3. helmikuuta 2015

uuteen vuoteen uudelleen


Täkäläisittäin vuoden suurin juhla, kiinalainen uusivuosi, on taas nurkan takana. Tänä vuonna hevonen ojentaa valtikan vuohelle helmikuun puolenvälin jälkeen. Uuden vuoden ensimmäinen päivä on 19. helmikuuta, juhla- ja vapaapäiviä ovat myös vuoden toinen ja kolmas päivä.

Jos siis kalenterivuodenvaihteen lupaukset tuli rikottua jo ensimmäisten viikkojen aikana tai tammikuu ei tuonutkaan uutta alkua, niin parin viikon päästä on uusi mahdollisuus.

Kiinalaisen vuodenvaihteen lähestymisen huomaa esimerkiksi näistä merkeistä:
  • Joka nurkalle on ilmestynyt pieniä punaisia kojuja, jotka kaupittelevat kirjekuoria, helynauhoja ja kaikenlaisia lähinnä pahvisia koristeita. Siis sellaisinkiin paikkoihin, joissa ei ole aiemmin ollut mitään, ei edes tilaa (uudenvuodentaikaa?).
  • Ostoskeskukset, hotellit ja toimistorakennukset ovat korvanneet joulukoristeet uudenvuoden juhlintaan sopivilla. Siellä missä ennen oli nallepehmoleluista tehty vaaleanpunainen joulukuusi, on nyt seinä täynnä kimaltelevaa punaista. Valokaapeleista toimistotalon seinään rakennetusta valtavasta joulupandasta on tehty uudenvuodenpanda vaihtamalla tonttulakki pipoksi ja bambunoksa ilotulitusraketeiksi. Elektroniikkaliikkeen myymälä oli lisännyt katosta roikkuvien punaisten joulupallojen viereen kultaisia nauhoja, ja ta-daa, täten joulusomisteista tuli uutta vuotta juhlistavia.
  • Ferrero Rochereita ja Kjeldsen-keksejä on taas kasattu laatikoittain ovensuihin. 
  • Metroasemien julisteissa kielletään possujen ja ilmapallojen kuljettaminen.

Otin uudenvuoden juhlintaan varaslähdön, kun jo pari viikkoa sitten vierailin yhdessä Hongkongin kiireisimmistä temppeleistä. Wong Tai Sinille pyhitetty temppeli on antanut nimensä läheiselle metroasemalle ja sitä ympäröivälle alueelle, joten taolainen temppeli löytyy samannimisen metroaseman nurkilta. Wong Tai Sin oli kiinalainen lammaspaimen, jonka kerrotaan 15-vuotiaana oppineen kuolemattomalta, miten valmistaa yrttijuomaa, joka parantaa kaikki sairaudet. Poika myös muunsi kiviä lampaiksi.

Temppeliä ylläpitää Sik Sik Yuen -niminen järjestö tai uskonyhteisö, jonka nimen ensimmäinen sik tarkoittaa säästämistä tai vähemmän kuluttamista ja toinen sik värikkäitä asioita tai ihmishalua. Yhdessä sik sik tarkoittaa hengellisyyttä, tyyneyttä, intuitiota ja puhdistautumista. Kiinan kieli on niin kiehtovaa.

Temppelialueen edustalle oli pystytetty uudenvuoden juhlintaan liittyvää rekvisiittaa myyviä kojuja vieri viereen ja alttarit täytetty hedelmillä ja herkuilla. Bussilastilliset ihmisiä kiirehtivät patsaalta toiselle pyytäen rikkautta, terveyttä, rakkautta ja mitä milloinkin. Henkilökunta teki parhaansa estääkseen kolikoiden heittelyn suihkulähteeseen, mutta aina silloin tällöin joku pääsi livauttamaan dollarin tai pari lumpeenlehdelle.

Jos temppelissä oli kiireistä ja ainakin vierailijan silmissä kaikkea muuta kuin tyyntä, niin parin viikon päästä Hongkong kuitenkin hiljenee huomattavasti. Osa paikallisten ravintoloista ja myymälöistä jopa sulkee ovensa päiväksi tai pariksi. Tätä ei yleensä tapahdu minään toisena päivänä vuodesta, joten kiinalainen uusivuosi tosiaan on aika merkittävä.

Niin merkittävä, että itsekin kirjoitin siitä tähän blogiin jo toista kertaa. Viime vuoden selostukset kuuluivat näin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti