torstai 21. elokuuta 2014

junavaunussa on tunnelmaa

Istun parhaillaan junassa Pekingistä Xi'aniin. Matkaa on nyt takana puoli tuntia, edessä noin 14 ja puoli.
Näin olen ajatellut matkan sujuvan (ja näin se sujui):
1. Koska en puhu tai ymmärrä kiinaa käytännössä lainkaan, aion vain keskittyä hymyilemään kaikille puheille pyrkijöille.
(Tätä käytin heti matkanaapureiheni, joiden kanssa sain poseerata kaverikuvissa ennen kuin juna edes liikahti. Ja uudelleen monta kertaa matka varrella, esimerkiksi esitellessäni numeropelin sääntöjä vieruskaverille ja saman pöydän ympärillä istuvien tutkiessa lukulaitettani.) 
2. Evääksi olen pakannut vettä, leipää, helposti kuorittavia hedelmiä (täällä myydään satsumia elokuussa!) ja sipsejä. Turvallista ruokaa, etten vain joudu tutustumaan junan toilettiin liian useasti. 
(Näillä mentiin. Perillä oli nälkä! Lähes kaikki kanssamatkustajat söivät illalliseksi nuudelikupin, johon sai kuumaa vettä junasta.)
3. Koska 15 tunnin aikana on kuitenkin pakko käydä vessassa ainakin kerran tai pari, repusta löytyy vessapaperia, kosteuspyyhkeitä ja käsidesiä. 
(Kävin vessassa ensimmäisen kerran puoli seitsemältä, uudelleen puolen yön aikoihin ja vielä aamuyöllä. Kaikilla kerroilla kyykkyvessa oli ihan siedettävässä kunnossa, joskaan ylimääräistä aikaa siellä ei tehnyt mieli viettää. Sen sijaan teki mieli puunata jalassa olleet sandaalit huolella hostellille päästyäni.)
4. Ajan aion saada kulumaan nukkumalla (onneksi ikkunapaikka), lukemalla (kevyen viihdyttäviä kirjoja ja Kiina-matkaopas) ja puhelimen peleillä. 
(Tämän lisäksi katselin karuja maisemia ja masentavia kaupunkeja. Pöytätoverini pelasivat korttia ja kutsuivat minutkin ystävällisesti mukaan, mutta säännöt eivät pelkällä seuraamisella auenneet. Käytävän toisella puolella naisporukka lauloi ja tanssi.)
5. Nukkumisen ja lukemisen mahdollistan mp3-soittimella ja etenkin sen kuulokkeilla, jotka blokkaavat ulkopuoliset äänet melko tehokkaasti. 
(Matkatoverit ilostuttivat äänekkään puhumisen lisäksi muun muassa popmusiikilla - iltaseitsemän tanssihetki pidetään vaikka junassa istuen - sekä yhteislaululla, joten kuulokkeet pysyivät korvilla melkein koko matkan. Lukuun ottamatta niitä muutamaa kertaa, jolloin joku uskaltautui puhuttelemaan Ymmärtämisen suhteen ei kyllä paljon ollut väliä sillä, että kuulenko vai en.)
6. Mikäli kuitenkin alkaa ärsyttää tai ahdistaa, aion ajatella Xi'anissa odottavia terrakottasotilaita ja ruokatoreja, sunnuntain nopeaa lentoa Guiliniin ja Yangshuota, jossa aion pyöräillä pyllyni kipeäksi riisipeltojen keskellä ja poiketa kokiksella vanhoissa maalaiskylissä.
(Nyt olen siis jo perillä Xi'anissa ja onnellisena ja suihkunraikkaana hostellissa. Seuraavaksi aamupala ja sitten terrakottasotilaat.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti