maanantai 9. helmikuuta 2015

tee maidolla, sokerilla ja kahvilla

Kuva: Discover Hong Kong
Hongkongista kertovissa opaskirjoissa mainitaan aina cha chaan tengit (tai tangit), paikalliset 40-luvulta lähtöisin olevat teehuoneet, joiden ruuissa yhdistyvät kiinalaiset ja länsimaiset vaikutteet ja joihin hongkongilaiset suuntaavat niin aamupalalle, lounaalle kuin iltapäiväteellekin.

Mulla meni jostain syystä hetki tajuta, että cha chaan tengeissä oli kyse näistä paikoista, joiden ruokalistat on joko asetettu lasisten pöytälevyjen alle tai painettu rasvaisille laminoiduille papereille ja joita löytyy jokaiselta vähänkin paikallisemmalta kadulta. Sillä ei kai kukaan nyt oikeasti syö pävittäin tällaista kamaa.

french toast
Daan Taat eli Egg Tart eli munatorttu (vapaa suomennos) nyt on aika perus. Vähemmän makea versio portugalilaisesta (ja macaolaisesta) pastel de natasta.

Sai Doh Si eli French toast on jotain ihan överiä. Voissa paistettujen paahtoleipien välissä on maapähkinävoita, päällä paksu siipale kunnon voita. Tarjoillaan hunajan kanssa, joskus bonarina myös kondensoitua maitoa. Sweeeet.

Naai Cha eli maitotee on oma vakiotilaukseni. Maitotiivisteellä miksattuun mustaan teehen kun lisää vielä hipun sokeria, niin johan saa suun makeaksi.

maitotee
Ball Law Yau eli Pineapple bun, suomeksi ananaspulla, on aamiais-, välipala- ja jälkkäriherkku, jolla ei ole mitään tekemistä ananaksen kanssa. Sen sijaan se on pulla-alusen ja keksipäällisen yhdistelmä, jonka välissä on paksu siivu yleensä jäädytettyä voita.

Daan Ji eli Egg sandwich eli munavoileipä on mitä nimi lupaa: munaa ja vaaleaa kuoretonta leipää kolmionmuotoiseksi leikattuna.

Seung Chaan on tyypillinen aamiaisannos: makaronivelliä, jonka päällä on kinkkusiivu, sekä leipää, munaa ja maitoteetä.

Hong Dau Bin näyttää kaukaa kuplateeltä, mutta ainesosia ovatkin punaiset kidneypavut, maito ja jääpalat.

Yuen Yeung on kahvin ja maitoteen sekoitus. Koska kun nyt kerran vedettiin överiksi, niin vedetään sitten kunnolla.

Nyt joku voisi vielä selittää, että minkä taian ansiosta hongkongilaisilla on yksi maailman korkeimmista eliniänodotteista.

mido cafe
Ja koska vähintäänkin epäilyttävästä ruokalistasta huolimatta cha chaan tengissä nyt vain kuuluu Hongkongissa käydä, niin tässä muutama suosikkinipaikkani:

Mido Cafe, 63 Temple Street, Yau Ma Tei
Paikka mainitaan kaikissa turistioppaissa, eikä suotta. Yleensä teehuoneiden sisustukseen ei juuri ole panostettu, mutta Mido Cafen yläkerrassa tunnelma on jotenkin seesteinen. Laattaseinät ja vihreät kaihtimet suurten ikkunoiden edessä ovat kuuluneet sisustukseen 5o-luvulta lähtien.

Kam Wah Cafe, 47 Bute Street, Mong Kok / Prince Edward
Ensimmäinen kosketukseni hongkongilaiseen teekuppilaan tapahtui Kam Wah Cafessa, jossa olin kuullut tarjottavat kaupungin, ja koko maailman (vaatimattomuus ei pue hongkongilaisia), parhaita "ananas"pullia. Paikka sijaitsi ensimmäisen kotini lähettyvillä, ja muodostuikin jonkinlaiseksi viikonloppuaamupäivien traditioksi.

Kai Kee Restaurant, Wing Lee Building, 27-33 Kimberley Road, Tsim Sha Tsui
Nykyisen kotini lähikuppila, josta saa kaikkea mitä cha chaan tengistä kuuluukin. Myös toimintamalli on vakio: osoita, odota ja maksa ulko-ovella.

Tsui Wah - Näitä on kaikkialla. Käyn täällä useammin syömässä (listalla on ihan kaikkea nuudelikeitoista ja curryista pihveihin ja voileipiin), mutta toimii myös takuuvarmana tee- tai aamupalamestana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti