keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

terveydenhuoltotesti


Koska olin kuullut juttuja, että Hongkongissa on yksi maailman parhaista terveydenhuoltosysteemeistä (ja tehokkain), olihan sitä pakko päästä itsekin testaamaan. Näin ajatteli ainakin kroppani, johon iski hurja kipu eilen vasemman kyljen seuduille. Töissä kuittasin kivun särkylääkkeellä, mutta alkuillasta oli pakko myöntää, että ei se kai ihan normaaliakaan ole kaivata jatkuvasti sykkyräasuntoon ja kävellä kaksinkerroin kuin 90-vuotias mummo.

Lääkäriin siis.

Mutta minne?

Hongkongin hallinnon sivuilta löytyy lista sekä rekisteröidyistä yksityisistä että julkisista sairaaloista. Kattavasti matkavakuutettuna ajattelin ensin mennä lähimpään yksityissairaalaan, mutta koska heidän nettisivunsa olivat ainoastaan kiinaksi ja muut vähän kaukana, päätin kämppikseni kokemusten innoittamana testata ihan läheltä löytyvää julkista sairaalaa.

Vastaanotossa yhteystiedot. Verenpaineen ja kuumeen testaus, mahdollisen tartuntataudin selvittäminen erilaisilla kysymyksillä (esim. Oletko matkustanut Hongkongin ulkopuolille lähiaikoina? Onko läheisilläsi ollut kuumetta? Oletko töissäsi tekemisissä asiakkaiden kanssa?), päivystykseen tulosyyn selvittäminen, kiirellisyyden arviointi. Semi-urgent, arvioitu odotusaika 4,5 tuntia.

Taksi yksityissairaalaan. 

Yhteystiedot ja 500 HKD:n pantti. Verenpaine, kuume ja mahdollisen tartuntataudin selvittäminen. Noin 20 minuutin odotusaika valoisassa ja avarassa odotustilassa muutamien muiden kanssa. Ilmainen langaton netti. Vastaanotolla lääkäriltä muutama kysymys. Vatsan painelua, sattuuko? Selän painelua, sattuuko? Vasenta puolta testatessa hoitajakin naurahtaa, koska todellakin näkee, että sattuu. Diagnoosiksi tulehdus munuaisessa, hoidoksi antibiootteja ja kipulääkkeitä ja testiksi virtsanäyte. Lääkkeet, näyte, maksu.

Tehokasta, tosiaan.

Lääkäri sanoi, että voin mennä töihin, jos ei tunnu liian huonolta. Särkylääkkeiden turruttamana sain nukuttua ja käytyä toimistolla kirjoittamassa muutaman sähköpostin. Sitten esimies passitti kotiin. Ohjeeksi lepoa, ei juhlimista. Farmaseutti käski välttämään auringonpaistetta. Ystävä kehotti syömään hedelmiä ja katsomaan Game of Thronesia.

Näillä pääsiäiseen, kokemusta rikkaampana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti