sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

mennäänkö vaikka museoon

"Onko nälkä?"
"Ei oikeastaan"
"Mitä me sitten tehtäis?"

Syöminen on ainakin omassa tuttavapiirissäni, ja uskallan väittää että muidenkin hongkongilaisten keskuudessa, suosituin vapaa-ajanviettotapa. Mikäli on sellainen outo tilanne, ettei kenelläkään porukasta ole nälkä, eikä "voishan sitä jotain pientä syödä" saa vahvaa kannatusta, on kiva tehdä välillä jotain muuta.

Mennä vaikka museoon. Niissä on ilmastointi ja halpa sisäänpääsy. Keskiviikkoisin moneen museoon pääsee ilmaiseksi.


Ensimmäinen museo, jossa Hongkongissa kävin, oli historiamuseo (Museum of History). Ajattelin, että päivää ennen töiden aloittamista olisi hyvä ottaa alueen menneisyys haltuun vähän paremmin. Vietin suuressa museossa yli kolme tuntia, kunnes en vain enää pystynyt (tuli nälkä). Mielestäni museo on suuresta aiheestaan ja koostaan huolimatta hyvin rakennettu: videoita ja kuvia riittää ja erilaiset tilat sekä teemat pitävät näyttelyn mielenkiintoisen vaihtelevana. Väsytin itseni jo alun infotulvaan, joten pitää varmaan käydä museossa vielä uudelleenkin, jotta jaksan paremmin tutustua kiinnostavampaan lähihistoriaan.


Historiamuseon vieressä sijaitsee tiedemuseo (Science Museum), joka on siis vähän kuin Heureka. En ole vielä käynyt perusnäyttelyssä, mutta dinosauruksia esittelevässä erikoisnäyttelyssä innostuimme kuin pikkulapset. Pakko siis päästä myös tiedemuseoon!


Perinnemuseon (Heritage Museum) aulassa on iso Bruce Lee. Tunnollinen museokävijä ohittaa jättipatsaan kuitenkin kylmästi ja tutustuu kiinalaisiin aikakausiin, kalastuskylien perinteisiin, kantonilaiseen oopperaan sekä paikallisiin juhliin ennen kung fu -staran elämästä kertovaa näyttelyä. Sillä onhan se nyt niin, että leffapätkien, lelu-ukkojen ja 60-luvun elokuvajulisteiden jälkeen vanhat vaasit tai edes värikkäät asut eivät enää kauheasti sytytä.

Perusnäyttelyssä on aika paljon samaa kamaa kuin historiamuseossa, joten ainakaan peräkkäisille päiville vierailuja ei ehkä kannata ajoittaa. Perinnemuseumin plussana (tai sitten miinuksena) on lähiösijainti. Jos Sha Tiniin asti lähtee, voi samalla vierailla vaikka aseman vierestä löytyvässä pikkuruisessa Snoopy-puistossa tai ajoittaa käynnin laukkapäivään. Museolle pääsee mukavasti joenrantaa pitkin. Matkalla voi koittaa vaikka perinteistä kiinalaista takaperinkävelyä (tekee kuulemma hyvää kropalle ja aivoille), jos korkeiden kerrostalojen ja niiden takana nousevien kukkuloiden katselu alkaa muuten kyllästyttää.


Nimeltään suureellinen International Hobby and Toy Museum on pienin mueo, jossa olen Hongkongissa käynyt. Museo on käytännössä yksi käytävä, jonka kummallakin sivulla on lasihyllyjä täynnä erilaisia nukkeja ja autoja. Supersankareita, poneja, robotteja ja leffahahmoja. Joissain lukee nimi, vuosi ja maa, joissain ei. Aulassa on kokistölkkinäyttely. Bongaa muumipeikko ja Angry Birds -hahmoja!


Hong Kong Park on käymisen arvoinen vihreä ja rauhallinen alue, jonne paeta Centralin ja Admiraltyn bisnessykettä. Jalkahierontareitin ja vesiputouksen lisäksi (okei, on siellä muutakin) puistosta löytyy Flagstaff House Museum of Tea Ware. Pöhkö nimi, mutta ihan hauska museo. Alakerrassa esitellään teenjuontiin liittyviä perinteitä ja tapoja sekä niiden historiaa. Yläkerran huoneissa oli ainakin minun käydessäni esillä paikallisen teeastiakilpailun satoa. Huoneista löytyi mitä erilaisempia teesettejä kannuineen ja pikkukuppeineen. Osa oli hauskoja, osa kauniita, osa outoja. Ilmaiseksi museoksi tämä on mielestäni ihan käymisen arvoinen, jos Hong Kong Parkissa on puoli tuntia ylimääräistä aikaa ja tee vähääkään kiinnostaa.


Ilmainen The Heritage of Mei Ho House sijaitsee talossa, joka 1950-luvulla rakennettiin asuintaloksi tuhansille ihmisille, jotka menettivät kotinsa suuressa palossa. Museo kertoo elämästä talossa, jossa jokaisessa kerroksessa oli vain muutama vessa ja jonka katolla oli koulu talon lapsille.

Paljon on vielä näkemättä. Kuten paikallinen työkaverini jokin aika sitten totesi: sun pitää suunnitella aikasi täällä hyvin, että ehdit tehdä ja nähdä kaiken. Huh.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti