keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

voihan home

Kun lämpötila pyörii 30 asteen hujakoilla ja kosteusprosentti on yli 80 vaikka ei sataisikaan (ja sitten vielä sataa viikon putkeen), niin homeisempikin aivo saattaa tajuta, että ympäristö on homekasvustolle aika ihanteellinen.

Niinpä ei ole ihme, että kosteina kausina homeesta puhutaan kavereiden kesken, työpaikalla ja lehdissä. Hometta on kaikilla ja kaikkialla, jos oikein haluaa tarkasti tutkia.

Oma hometarinani on aika kesy.

Itse löysin hometta vanhan asuntoni patjasta. Tai onnekseni hometta oli ainoastaan patjan päällisessä, jonka lähipesula sai melkein puhtaaksi. Heti homeen huomattuani laitoin sen piikkiin muun muassa väsymyksen, vuotavan nenän ja huonot yöunet.

Vielä ällöttävämpi löytö matkalaukun sisällä säilytetty reppu, joka neljässä kuukaudessa oli päättänyt ryhtyä homekasvustojen alustaksi. Reppu oli ilmeisesti hoitanut hommansa niin hyvin, ettei matkalaukun sisällä ollut homeesta jälkeäkään.

Sitten muiden kertomuksia.

Työkaverini ikkunaton ja ilmastoimaton kellari oli homehtunut täysin neljässä päivässä. Homeessa olivat niin pienen kellarin kaikki pinnat kuin tilassa säilytetyt tavaratkin.

Kaverini jakku oli niin homeessa, että se piti heittää pois.

Toinen löysi hometta kankaisesta kaulakorustaan sekä pöydällä säilytettyjen pokkareiden välistä.

Kolmannen kaverin makuuhuoneen ikävän lemun lähteeksi paljastui oven naulassa roikkuessaan homehtunut toppatakki.

Paitsi hometarinoita, olen toki kuullut myös vinkkejä siitä, miten homeelta voisi välttyä. Ilmastointi ja etenkin kosteudenpoistajat ovat toki luonnollisia (joskin kalliita) keinoja. Käytin itse kotona kosteudenkerääjiä, joissa on sisällä pieniä palluroita. Kaikki eivät näiden tehoon usko, mutta jostain säiliöön kertyneen veden on pakko olla pois. Tehokkaampia (ja kalliimpia) lienevät koneelliset kosteudenpoistajat, joiden säiliöitä saakin sitten olla tyhjentämässä joka päivä.

Homeen poistamiseen on kehitetty erityisiä aineita. Kerran mietimme myös, että toimiikohan kaupungissa homeenpoistofirmoja, sellaiselle saattaisi olla kysyntää. (Tosin sen jälkeen pohdimme myös, että olemmeko kuulleet paikallisten saaneen oireita homeesta vai onko tämä taas expattiympyröiden huoli.)

Kuulin myös etikan auttavan homeeseen, mikä on paras uutinen etikkasipsien ja etikkaisen salaattikastikkeen ystävälle. Näitä nauttimalla uskon välttäväni homekasvuston sisälläni.

Ei se home kai murehtimallakaan Hongkongista poistu.

2 kommenttia:

  1. Kääk, kuulostaa ikävältä! Muistan, kun olin Mumbaissa monsuunikaudella kuukauden. Laitoin reissun alussa takkini roikkumaan huoneen naulakkoon, enkä helteen takia tarvinnut takkia koko reissulla. Kun tuli aika pakata kamppeet ja lähteä kotiin, oli kuukauden naulakossa roikkunut takkini homeessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan aika ällö yllätys takin kanssa :/ Uudessa asunnossani on onneksi niin hyvä ilmanvaihto, etten ole ainakaan vielä löytänyt merkkejä homeesta.

      Poista