torstai 16. lokakuuta 2014

ruokatunnustus

Tänään tein ruokaa!

Normaalisti pastan keittäminen ei ehkä olisi mikään lesoamisen arvoinen asia, mutta omassa Hongkong-elämässäni tämä on aika poikkeavaa. Milloinkaan en nimitäin ole syönyt niin paljon ulkona kuin viimeisten kahdeksan kuukauden aikana. Ennen kuin tuomitsette, antakaas kun puolustaudun.

syy 1: historia

En ole koskaan ollut innokas kokkaaja, vaan niin kauan kuin muistan vetäissyt lounaan napaan opiskelijaruokalassa tai työpaikan ravintolassa. Leipominen on mun juttu.


syy 2: keittiö

Ennen Hongkongiin muuttoa asuin ihanassa asunnossa Karhupuistossa, jossa oli hiljattain remontoitu valkoinen keittiö ja siellä oma pieni ikkuna. Nyt keittiömme näyttää tältä. Mikään näkyvä ei ole minun, mutta kaikkea voin käyttää. Yhtä keittolevyä, kannetonta kattilaa ja raapiutunutta paistinpannua. En valita, hyvä keittiö se on, mutta ei varsinaisesti kutsu kokkaamaan, ainakin jos suhtautuu koko hommaan jo valmiiksi epäilevästi.


syy 3: hinnat

Ravintolat, ja "ravintolat" (eli niin sanotut reikä seinässä -paikat ja katuruokakojut) ovat Hongkongissa hurjasti halvempia kuin Suomessa. Muutamalla eurolla saa currya tai pad thaita. Kiinalainen on vielä halvempaa, parikin euroa riittää saamaan vatsan täyteen. Sushiannos noin vitosella. Kahdeksi päiväksi riittävä salaattiannos alle 7 eurolla. Isoja patonkeja 4 eurolla. Mäkkäriateria kahdella.


syy 4: ruokakaupat

Missä persilja? Miten juusto voi olla näin kallista? Missä kerma? Ei soijaa? Normaalit hongkongilaiset ruokakaupat on tietenkin tehty hongkongilaiseen makuun ja valikoimaan, ja outojen vihannesten, tahnojen ja kastikkeiden keskellä tällä Suomi-tytöllä menee sormi joskus suuhun. Kiinalaisen keittiön kokkauksen salat voisi toki oppia, mutta koska samantyyppistä ruokaa saa mistä tahansa parilla eurolla valmiiksi tehtynä, haluisin itse kokatessani tehdä jotain tuttua ja vaikeammin saatavaa. Silloin tulevat normaalien ruokakauppojen hyllyt helposti vastaan, kun maitotuotteita, tuttuja vihanneksia tai tomaattimurskaa ei niin vain löydäkään. Länkkärikaupoista saa kyllä mitä tahansa Euroopasta ja Yhdysvalloista tuotua, mutta silloin kassalle saa kantaa enemmän kuin muutaman kolikon.


syy 4: seuraelämä

Synttäreitä, läksiäisiä, työkaveri suositteli hyvää ravintolaa, luin yhdestä kivasta. Hongkongissa syöminen on sosiaalista ja ravintolat tyypillisin ympäristö tavata ystäviä tai uusia tuttavuuksia. Koska muutkin, niin munkin on siis pakko.

syyt 5-9: Genki, New Bangkok Restaurant, Great, suosikki-intialaiset, japanilaiset currypaikat, se dumpling-paikka kulmassa...

Ei kuitenkaan huolta, äiti. Syön kotona päivittäin aamiaisen (yleensä vähintään mysliä, kiivi, teetä) ja välipaloja (hedelmiä, vihanneksia). Silloin tällöin teen lisäksi pastaa, paistettua riisiä tofulla ja vihanneksilla, munakkaita ja salaatteja.

Jotta voin hyvällä omallatunnolla taas mennä ravintolaan.

1 kommentti: