maanantai 10. helmikuuta 2014

pukeudu lämpimästi ja vältä altistusta talvisille tuulille


Hongkongin ilmatieteenlaitos on antanut varoituksen, joka menee pääpiirteissään näin:

Luvassa kylmää säätä seuraavien päivien ajan.

Hongkongissa vaikuttaa kylmä talvimonsuuni, minkä takia ihmisiä neuvotaan pukeutumaan lämpimästi ja välttämään kylmän sään aiheuttamia epäsuotuisia terveysvaikutuksia. Riittävä sisäilman vaihtuminen on kuitenkin varmistettava.

Jos sinun täytyy mennä ulos, vältäthän pidentynyttä altistusta talvisille tuulille.

Jos tunnet yksin asuvia ikääntyneitä ihmisiä, joilla on jokin krooninen sairaus, soitathan tai vierailet heidän luonaan ajoittain ja tarkistat, tarvitsevatko he apua.

Lämmitintä käytettäessä on ennen käyttöä varmistettava, että laite on turvallinen, ja sijoitettava se etäälle kaikista tulenaroista materiaaleista. Älä sytytä tulta sisätiloihin pysyäksesi lämpimänä.

Oli lämpötila mikä tahansa, varmista että huoneessa on runsaasti raikasta ilmaa, jos käytät vanhanaikaista kaasuvesilämmitintä.

Huomasin varoituksen töissä ja naureskelin itsekseni pohjoismaalaisen itsevarmuudella aasialaisten kylmyyskäsitykselle. Muistissa oli vielä lentoyhtiön vuorokautta ennen lähtöä lähettämä muistutussähköposti, jossa varoiteltiin määränpään kylmästä säästä. Kun astuin Hongkongin lentokentällä aamuseitsemältä +15 asteeseen ja auringonpaisteeseen ja muistin lähtöpaikkakunnan 20 asteen pakkaset, ei varsinaisesti paleltanut.

Ei varmaan olisi kannattanut juuri naureskella, sillä työpäivän kuluessa kietouduin huiviini entistä tiukemmin ja kotimatkalla kaipasin jo hanskoja ja katselin kateellisena paikallisten toppatakkeja (ja toppaminihameita, joilla ei kyllä ole juuri mitään tekemistä lämmön kanssa).

Vilusta ja varoituksesta huolimatta lämpötilat eivät ole tänäänkään laskeneet alle viiden plusasteen, mutta kostea ilma, ne varoitetut talviset tuulet ja sisätilojen lämmittämättömyys saavat ilman tuntumaan paljon kylmemmältä.

Myös suomalaisten salainen ase kylmyyttä vastaan ("ei sun voi olla kylmä, koska oot Suomesta") eli pukeutuminen lämpimästi on just nyt normaalia haastavampaa, sillä lähes kaikki talvivaatteet ovat pahvilaatikoissa 8 000 kilometrin päässä.

Onneksi on kuitenkin kerrospukeutuminen, paksu peitto ja toivo lämpimämmästä.

Terveisin Laura, joka istuu ihan tyytyväisenä ja lämpimänä sohvalla viltin alla villasukat jalassa, teekuppi kädessä ja huivi hartioilla. Sofasogood, luki mainoskyltissä lähikadulla, ja siitä olen kyllä samaa mieltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti