tiistai 8. heinäkuuta 2014

huh hellettä

Noin viisi kuukautta sitten naputtelin vilttikasan alla sormet jäässä tekstiä kylmän ilman varoituksesta, joka tuolloin oli muutaman päivän ollut voimassa. Palelsi, pyyhe oli aina kylmän kostea ja mikään määrä vaatteita ei ollut tarpeeksi, kun kylmyys oli niissä kuuluisissa luissa ja ytimissä.

Nyt, kun hiki valuu pelkästä ulkona seisomisesta ja puhelimen näyttö huurustuu ilmastoidusta tilasta ulos astuessa, nuo helmikuiset ajat, ja etenkin säät, tuntuvat aika kaukaisilta. Ja onhan niistä aikaa, eikä tässä ole mitään yllättävää. Vuodenajat vaihtuvat, maapallo pyörii ja niin edelleen.

(Nyt paleltaa ainoastaan toimistossa.)


Ilahduttavaa tässä kaikessa hikisyydessä on se, miten Hongkong taas huolehtii asukkaistaan. Kuten talvella varoiteltiin kylmyydestä, on viime viikkoina ollut usein voimassa erittäin kuuman ilman varoitus.

"Ulkona työskennellessä tai muuten oleskellessa tulee juoda paljon vettä ja välttää liikaa rasitusta. Jos olo on huono, hakeudu varjoon tai viileämpään paikkaan lepäämään niin pian kuin mahdollista."

"Uimareiden tulisi käyttää aurinkovoidetta, joka on suojakertoimeltaan vähintään 15, ja levittää sitä säännöllisesti."

Söpöä.

Lähes päivittäin annetaan myös ukkosmyrskyvaroitus, sillä kuumalla ja kostealla jyrisee kai aina jossain päin.

Muutama viikko sitten julistettiin myös kesän ensimmäinen taifuunivaroitus. Tuolloin taifuunin keskus oli satojen kilometrien päässä Hongkongista, eikä täällä myrskynnyt, mutta vähän toivon, että vielä täällä ollessani kokisin taifuunin (ja etten olisi siihen aikaan yksin kotona).

Ja on niitä muitakin: keltainen, punainen ja musta sadevaroitus, monsuunituulivaroitus, maastopalovaroitus, tulvavaroitus pohjoisille uusille territorioille, maanvyörymävaroitus, tsunamivaroitus, pakkasvaroitus.

Voimassa olevia varoituksia kyttään Hongkongin observatorion applikaatiosta, jossa annettujen varoitusten, lämpötilan ja kosteusprosentin lisäksi kerrotaan myös UV-säteilyn voimakkuus. Erittäin koukuttavaa.


Säävaroitusten lisäksi seuraan nykyään myös ilman saastetasoja, tai siis tarkemmin sanottuna ilmansaasteiden vaikutusta terveyteen. Numeroita on 1–10 (ja 10+), värejä viisi (vihreä = low, oranssi = moderate, punainen = high, ruskea = very high ja musta = serious). Yleensä arvot ovat vihreää ja keltaista, kolmosesta vitoseen. Yhtenä sunnuntaina saastetaso oli 10+ (eli huonoin), ja sen kyllä huomasi. Hengittäminen oli hankalaa, ääni käheni ja silmiin sattui. Monet kertoivat, että yskä jatkui päiviä sunnuntain jälkeenkin. Tällä hetkellä tasot vaihtelevat viidestä kahdeksaan, värit oranssista punaisen kautta ruskeaan, vaikutukset siis kohtuullisista (moderate) erittäin korkeisiin (very high).

Hyvä täällä on hulluhelteistä ja saasteesta huolimatta kuitenkin olla.

Hongkongissa oleville vielä applikaatiovinkit:
My Observatory
HK AQHI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti